flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реалізовано механізм направлення повісток у вигляді повідомлень в додаток «Viber»

16 лютого 2023, 12:40

Деснянський районний суд м. Чернігова повідомляє, що Державним підприємством «Інформаційні судові системи» в автоматизованій системі документообігу суду з 15.02.2023 реалізовано та запущено в промислову експлуатацію можливість інформування учасників судового процесу про розгляд справ за допомогою месенджера «Viber».

Нагадуємо, що відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 23.01.2023 № 28 запроваджується порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, який регулюється Порядком надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Для отримання тексту судової повістки, повідомлень і викликів в електронній формі, учаснику судового процесу потрібно подати до суду заяву на отримання електронних повісток у відповідній справі.

Заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заяву до суду, шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку «Viber» або sms-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Також листом від 14.02.2023 № 440/3/08-50-23 ДП «ІСС» повідомило, що при відправці повістки в електронній формі за замовчуванням перевірятиметься наявність додатку «Viber» за номером телефону, вказаним у заяві. У випадку, якщо за даним номером додаток доступний та повідомлення буде відправлено, в автоматизованій системі документообігу суду буде отримано статус «Доставлено (Viber)». Якщо додаток «Viber» за номером телефону не зафіксовано, повістка буде надіслана вже існуючим шляхом у вигляді sms-повідомлення.