flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмеження волі за нанесення легких тілесних ушкоджень поліцейському

10 лютого 2022, 12:33

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Обмеження волі за нанесення легких тілесних ушкоджень поліцейському

09 лютого 2021 року вироком Деснянського районного суду м. Чернігова громадянина К. визнано винуватим в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків та засуджено за частиною 2 статтею 345 КК України до одного року обмеження волі.

 

Судом встановлено, що під час виконання працівниками поліції своїх службових обов’язків 07.08.2020 близько 01 год. 00 хв. ними виявлено дорожньо-транспортну пригоду за участю громадянина К., який керуючи автомобілем біля будинку № 139 по проспекту Перемоги в м. Чернігові здійснив наїзд на стовп вуличного освітлення з дорожнім знаком.

З метою з’ясовування обставин вказаної ДТП, перевірки документів та відібрання пояснень, поліцейський підійшов до водія. Останній, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, з метою приховування своєї причетності до вчинення ДТП та уникнення адміністративної відповідальності почав йти в невідомому напрямку, на законну вимогу поліцейського не покидати місце пригоди не реагував та почав погрожувати фізичною розправою та висловлюватися нецензурною лайкою. К., усвідомлюючи, що поліцейський є працівником правоохоронного органу та виконує свої службові обов’язки, на його законні вимоги припинити протиправні дії щодо погроз в бік працівника правоохоронного органу та не покидати місце пригоди не реагував і продовжував зухвало себе поводити з явною неповагою до правоохоронних органів.

Обвинувачений, перебуваючи безпосередньо біля поліцейського, маючи прямий умисел заподіяти працівнику правоохоронного органу під час несення служби тілесні ушкодження, умисно наніс останньому один удар рукою в область щелепи та не менше двох ударів в область тулубу, після чого схопив потерпілого за праву руку та повалив на асфальтне покриття, у результаті чого заподіяв йому тілесні ушкодження, які згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасний розлад здоров’я чи незначної стійкої втрати працездатності.

 

В судовому засіданні обвинувачений своєї провини не визнав, пояснив, що мав намір поспілкуватися з працівником поліції «без свідків» та просив вимкнути нагрудну камеру. Після того, як отримав відмову, намагався сам дотягнутися до нагрудної камери з метою вимкнути її. Вважає, що поліцейський не вірно відреагував на його дії, розцінивши їх так, наче що його намагаються відштовхнути. Обвинувачений також заперечив нанесення тілесних ушкоджень поліцейському. Вважає, що дії працівників поліції по відношенню до нього були незаконні, оскільки жодних підстав для застосування кайданок до нього не було.

 

Незважаючи на заперечення своєї провини, вина громадянина К. підтвердилася зібраними у кримінальному провадженні та безпосередньо дослідженими судом належними, допустимими та достовірними доказами, серед яких покази потерпілого, свідків, висновок експертизи, письмові докази.