flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству

15 березня 2024, 13:38

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Про участь керівника апарату Деснянського районного суду
м. Чернігова у засіданні Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі

14 березня 2024 року у Чернігівській міській раді відбулося перше засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, яка створена відповідно до розпорядження секретаря Чернігівської міської ради, з метою забезпечення міжвідомчої співпраці, здійснення узгодженості заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі й підвищення їх ефективності.

До складу Координаційної ради увійшли представники міських структур, серед яких керівники управлінь міської ради: освіти; охорони здоров’я; у справах сім’ї, молоді та спорту; (служби) у справах дітей; міського центру соціальних служб та департаменту соціальної політики, а також представники правоохоронних органів, судової гілки влади, громадських організацій та інших служб, робота яких спрямована на соціальний захист прав сім'ї, дітей та жінок.

Координаційна рада відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, визначатиме пріоритетні напрямки роботи з питань соціальної та психологічної підтримки постраждалих, щодо надання медичної, правової допомоги. Також впроваджуватиме рекомендації та алгоритм взаємодії суб’єктів при реагуванні на випадки домашнього насильства на території Чернігівської міської територіальної громади.

Представницею Координаційної ради від Деснянського районного суду м. Чернігова стала керівник апарату суду Тетяна Піка, яка під час засідання повідомила, що на виконання Плану роботи суду на І півріччя 2024 року у березні 2024 року проведено узагальнення практики розгляду справ про адміністративні правопорушення та кримінальних проваджень щодо вчинення домашнього насильства за 2023 рік та січень-лютий 2024 року.

За результатами проведеного узагальнення, зазначила, що в 2023 році в провадженні Деснянського районного суду м. Чернігова перебувало на розгляді 1115 справ про адміністративні правопорушення, передбачених статтею 1732  Кодексу України про адміністративні правопорушення та 5 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 1261 Кримінального кодексу України, що свідчить про поширеність явища домашнього насильства.

У січні-лютому 2024 року до суду надійшло 333 справи про адміністративні правопорушення вказаної категорії, кримінальні провадження за вказаний період не надходили.

Також Тетяна Піка повідомила результати розгляду цих справ, інші статистичні дані на прикладі деяких судових справ.