flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів»

19 грудня 2017, 16:01

З 15 грудня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», яким вказані кодекси викладено у новій редакції.

Так, згідно цих змін новелою є те, що апеляційні скарги у цивільних та адміністративних справах подаються безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 355 ЦПК України, ст. 297 КАС України). Але підпунктом 15.5 пункту 15 розділу VII Перехідних положень ЦПК України та КАС України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Також відповідно до частини другої статті 187 ЦПК про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається. Дану інформацію Ви можете отримати за посиланням – http://court.gov.ua/fair/sud2506.

Частиною десятою статті 187 ЦПК передбачено, що якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. Дану інформацію Ви можете отримати за посиланням – http://ds.cn.court.gov.ua/sud2506/gromadyanam/ogoloshennya/

 

З приводу внесення змін до КАС України Київський апеляційний адміністративний суд надав роз’яснення листом від 13 грудня 2017 року № 01-08/8373/2017.