flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про стан судової реформи на Чернігівщині

13 липня 2018, 11:33

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Про стан судової реформи на Чернігівщині

12 липня 2018 року в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях» відбулася зустріч, організована Комітетом виборців України, за участю судді-спікера Деснянського районного суду м. Чернігова Коверзнева В.О.

Про судову реформу в Україні говорять та пишуть багато. Як вона проходить на Чернігівщині, яким чином буде забезпечуватись доступ громадян до суду та про нове поняття - електронне судочинство розповів на зустрічі Вадим Олександрович.

З прийняттям змін до Конституції України, Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у жовтні 2016 року в Україні запроваджено нову систему судів, яка реально запрацювала 15 грудня 2017 року, коли розпочав свою роботу Верховний Суд. Значно спростилася система правосуддя, насьогодні в Україні діє триланкова система правосуддя: окружні суди, апеляційні окружні суди та касаційні суди в системі Верховного Суду. Три вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд України зараз перебувають на стадії ліквідації.

31 грудня 2017 року Президент України підписав укази про ліквідацію і реорганізацію діючих місцевих судів і утворення окружних місцевих судів. Наразі здійснюється процедура реєстрації новоутворених окружних судів як юридичних осіб. Восени цього року розпочнеться процедура переведення до новоутворених окружних судів суддів, які успішно пройдуть процедуру кваліфікаційного оцінювання.

 Наскільки буде забезпечена доступність громадян до суду, зараз сказати важко. З одного боку зручно, коли в кожному районі є суд і мешканці цього району без перешкод можуть звернутися до суду для захисту своїх прав та інтересів. Зовсім інша ситуація, коли для реалізації свого права необхідно буде їхати в інший населений пункт. Але цю проблему законодавець частково вирішив закріпивши на законодавчому рівні можливість здійснення електронного правосуддя. Запроваджено в дію Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС), яка дасть технічну можливість будь-якій особі на звернення до суду в електронній формі. Паперова форма звернення до суду також залишається діяти. Однак справи в суді будуть формуватися, розглядатися і зберігатися в електронній формі. Всі паперові позови і додатки до нього будуть відскановуватися і формуватися електронна справа, а паперова буде іти як додаток до неї. Лише у випадку, коли ЄСІТС понад 5 днів не буде працювати, електронні справи будуть переводитися у паперові.

Що необхідно здійснити після введення в дію нової системи? Всі державні установи, комунальні підприємства, нотаріуси, адвокати, приватні виконавці, арбітражні керуючі після введення в дію ЄСІТС зобов’язані зареєструватися в цій системі, фізичні особи та юридичні особи приватного права реєструються в цій системі за бажанням. Подальша комунікація між зареєстрованими в системі особами і судом буде здійснюватися лише в електронному вигляді – від подачі до суду позовної заяви до отримання копії остаточного судового рішення. За бажанням учасника судового процесу судове засідання може бути проведено в режимі відеоконференції, при чому не з приміщення суду, в межах юрисдикції якого знаходиться сторона по справі, як це відбувається зараз, а з будь-якого іншого приміщення. Фактично, не виходячи з власного будинку можна буде (при наявності Інтернет ресурсу) подати позовну заяву до суду, отримати повідомлення про час та місце розгляду справи, копії всіх процесуальних документів, які приймалися судом по цій справі, бути присутнім в судовому засіданні в он-лайн режимі, отримати копію остаточного судового рішення. Для того, щоб підписувати електронні позовні заяви, завіряти копії документів, особа має виготовити електронно цифровий підпис. Для тих, кому буде важко розібратися з роботою ЄСІТС і звикнути до електронного суду, паперова форма звернення до суду залишається чинною і надалі.

Підсумовуючи свій виступ суддя-спікер сказав: «Як на практиці запрацюють всі нововведення, наразі сказати складно, про це можна буде говорити через деякий час, після початку роботи ЄСІТС

 

Прес-секретар суду