flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Допущені в судовому рішенні описки виправлено

17 серпня 2019, 16:16

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Допущені в судовому рішенні описки виправлено

         Сьогодні в Деснянському районному суді м. Чернігова відбулося судове засідання за заявою прокурора Генеральної прокуратури України про виправлення описки в ухвалі суду щодо обрання запобіжного заходу
Гримчаку Ю.М.

         В судовому засіданні, заслухавши доводи прокурорів, підозрюваного, захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження в частині, що стосується заяви про виправлення описки, суд прийшов висновку про наявність підстав про задоволення клопотання. 

Заяву прокурора задоволено та виправлено описку в ухвалі слідчого судді, постановленої 16 серпня 2019 року за результатами розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою у відношенні Гримчака Ю.М., де по батькові підозрюваного «Михайлович» визнано вважати привильним «Миколайович».

 Сторони процесу можуть оскаржити ухвалу слідчого судді протягом 5-ти днів з дня її проголошення.

До відома суд наголошує, що описка в судовому рішенні сталася через людський фактор. Судове засідання проводилося у пізню годину, через надмірну увагу представників засобів масової інформації та проведення його прямої трансляції, обстановка була достатньо напруженою, всі без виключення учасники процесу та склад суду відчували втому. Крім того, в усіх процесуальних документах, поданих суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, прізвище, ім’я та по батькові підозрюваного значилося як «Гримчак Юрій Михайлович», що і спричинило допущення помилки в судовому рішенні.

     Таке право на виправлення помилки у судовому рішенні незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні, не є процесуальним порушенням та закріплено положеннями статті 379 КПК України, яка передбачає, що суд має право за власною ініціативою або за заявою учасника кримінального провадження чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. Питання про внесення виправлень суд вирішує в судовому засіданні. Учасники судового провадження повідомляються про дату, час і місце засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвалу суду про внесення виправлень у судове рішення чи відмову у внесенні виправлень може бути оскаржено.