flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок у справі щодо вбивства подружжя, яке звернулося до обвинувачених для проведення окультного обряду

13 січня 2020, 15:45

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Ухвалено вирок у справі щодо вбивства подружжя, яке звернулося до обвинувачених для проведення окультного обряду

   13 січня 2020 року колегією суддів Деснянського районного суду м. Чернігова ухвалено вирок у кримінальному провадженні щодо Попівки Ніни Миколаївни, обвинуваченої за ч. 5 ст. 27, п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (пособництво умисному вбивству двох осіб, вчинене з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб), ч. 4 ст. 187 (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний з проникненням в житло та поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) КК України, та Гордієнка Ігоря Леонідовича, обвинуваченого за п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох осіб, вчинене з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб), ч. 4 ст. 187 (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний з проникненням в житло та поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) КК України.

 

   Колегія суддів прийшла до висновку про доведеність вини обох обвинувачених у скоєнні умисного вбивства двох осіб, вчинене з корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб. Гордієнку І.Л. призначено покарання у виді 15-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна, а Попівці Н.М. -  11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

   Колегія суддів вважає, що посилання органу досудового розслідування на ч. 5 ст. 27 КК України (пособництво) при кваліфікації дій Попівки Н.М. за п.п. 1, 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України є безпідставним та підлягає виключенню з обвинувачення, так як Гордієнко І.Л. та Попівка Н.М. є співвиконавцями умисного вбивства, відповідно до ч. 2 ст. 27 КК України. Судом встановлено, що обвинувачені скоїли вбивство за попередньою змовою групою осіб, тобто  у позбавленні потерпілих життя брали участь кілька осіб, які ще до початку злочину домовилися про спільне його виконання. За цей злочин несуть відповідальність і ті особи, які не вчиняли дій, що безпосередньо спричинили смерть потерпілого, але, будучи об’єднані з іншими співвиконавцями вбивства єдиним умислом, спрямованим на позбавлення потерпілого життя, виконали хоча б частину того обсягу дій, який співучасники вважали необхідним для реалізації цього умислу.

 

   Безпідставною та недоведеною визнана кваліфікація дій обвинувачених за ч. 4 ст. 187 КК України, у зв’язку з чим по пред’явленому обвинуваченню вони визнані невинуватими та виправдані.

   Зокрема, відповідно до положень п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 07.02.2003 «Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи» кваліфікація за п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України та статтею, якою передбачено відповідальність за злочинне заволодіння майном (в даному випадку ч. 4 ст. 187 КК  України) може мати місце лише у разі вчинення умисного вбивства під час розбійного нападу. Проте, у діях Гордієнка І.Л. та Попівки Н.М. наявний склад умисного вбивства з корисливих мотивів з метою заволодіння майном, умисел на яке виник у них до початку злочину, а не в ході розбійного нападу, тобто самостійний склад злочину, який не потребує додаткової кваліфікації за злочинне заволодіння майном.

 

   Обвинуваченим у строк відбування покарання зарахований час тримання їх під вартою з дня фактичного затримання і по день набрання вироком законної сили з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі на підставі ч. 5 ст. 72 КК України (в редакції Закону № 838-VIII від 26 листопада 2015 року).

 

   З повним текстом судового рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень (єдиний унікальний номер справи – 730/1181/17).