flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розглянуто позов про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі

16 липня 2020, 15:01

ПРЕС-СЛУЖБА

ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІГОВА

Розглянуто позов про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі

  Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова відмовлено у задоволенні позову громадянина К. до інспектора Департаменту патрульної поліції Т., Департаменту патрульної поліції про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

  Підставою для відмови в задоволенні цього позову стало те, що позивач є власником транспортного засобу Mercedes-Benz, який не вибував поза волі останнього, а добровільно був переданий іншому водієві та доведений факт   перевищення встановленої обмеження швидкості автомобілем Mercedes-Benz на 24 км/год.

  Так, судом встановлено, що відповідно до постанови від 24.06.2020 про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, позивача було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.122КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 255 грн. 00 коп.

  Зі змісту вказаної постанови вбачається, що 24.06.2020 о 06.40 год. за адресою м.  Київ, вул. Братиславська, 18 зафіксовано транспортний засіб MERCEDES-BENZ та особа, яка керувала ним, перевищила встановлені обмеження швидкості руху транспортних засобів на 24 км/год, чим порушила п.12.9 (б) ПДР. 

  Дане адміністративне правопорушення було зафіксоване технічним засобом Каскад 004-1118, який відповідає вимогам ДСТУ 8809:2018 «Метрологія. Прилади контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото- і відеофіксації. Вимірювачі швидкості руху транспортних засобів дистанційні, вимірювачі просторово-часових параметрів місцеположення транспортних засобів дистанційні. Метрологічні та технічні вимоги» та має свідоцтво про повірку UA.TR. 001 22 65-19, терміном дії до 29.04.2021.

  В обґрунтування позову зазначив, що постанова про притягнення його до адміністративної відповідальності є  необґрунтована та незаконна, оскільки він  не перебував за кермом даного автомобіля, а згідно подорожнього листа автобуса здійснення перевезення даним транспортним засобом в період часу з 23 по 24 червня 2020 року виконував інший водій. Таким чином позивач вказує, що Правил дорожнього руху не порушував.

  Статтею 14-2 КУпАП передбачено, що адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача, відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні, на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за. якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

  Відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили: ця особа надала документ, який підтверджує, що до моменту вчинення - правопорушення транспортний засіб вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу; особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.