flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поховати померлих можна буде як і раніше, а в деяких випадках - навіть простіше

27 березня 2018, 15:53
Про законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів" (№6232) з поправками народних депутатів хто тільки не говорить. Саме цей закон має вступити в дію15 березня, і саме на нього посилаються, коли говорять про необхідність відправляти всіх померлих на судмедекспертизу і про черги з покійниками перед судами і відділками поліції. 


Про подібні побоювання наш сайт вже розповідав в матеріалі - С 15 марта граждане Украины смогут хоронить близких только по решению суда 

А от чи дійсно це так?
 
Закон, про який йде мова – це той самий, який ще називають «законом про судову реформу». Він вносить зміни в процесуальні кодекси і закони. Проведення судово-медичних експертиз стосовно померлих прописані в 242-244 статтях Кримінального процесуального кодексу. Змінилося, по суті, лише однераніше слідчий безпосередньо звертався до експерта, тепер же він має звертатися до суду і обґрунтовувати необхідність проведення експертизи, яку призначатиме суд. Експертизи призначатимуть не для кожного померлого, а лише у тому випадку, коли є підозри про скоєння злочину чи коли лікарі на можуть видати довідку про смерть – покійник не спостерігався взагалі чи помер не там де живе.

Прокоментувати і пояснити зміни в законодавстві і, відповідно, в роботі, ми попросили суддів, які тепер призначатимуть експертизи і судово-медичних експертів, які їх проводять.


 
- Зміни які вступають в силу з 15 березня до Кримінально-процесуального кодексу спрямовані на те, що всі експертизи по кримінальним провадженням  будуть відбуватися тільки за ухвалою слідчого судді. – говорить суддя Деснянського районного суду Андрій Сапон. - Слідчий поліції звертатиметься до суду з відповідним клопотанням, а суддя вже має вирішити необхідність проведення експертизи і перелік питань які потрібно дослідити.

На думку судді, зміни в законодавство таки додають проблем:

- Це звичайно ускладнить ускладнить ситуацію і з похованнями, і з роботою тих же слідчих суддів. Ми знаємо що смертність у нас просто колосальна, люди помирають не по одному і не по двоє. 
Але ще більша складність – це так звані правки Лозового (депутат Верховної Ради України Андрій Лозовий): всі клопотання розглядатимуться не по територіальному принципу, як нині, а за місцезнаходженням зареєстрованого органу. Оскільки у нас ні відділи поліції, ні відділення, не мають статусу юридичної особи, виходить що у нас в регіоні справи буде розглядати лише один Новозаводський суд, де сьогодні працює 4 судді. Все навантаження ляже на цих чотирьох суддів. Уявіть собі, що слідчому в Талаївці коли хтось помре з клопотанням треба буде їхати в Чернігів до Новозаводського суду, отримувати клопотання, а потім повертатися назад вирішувати питання з розтином. 

Тим не менше, за словами судді, начебто є домовленість між судмедекспертами, прокуратурою і поліцією, що у випадку коли у покійного немає ознак злочину, труп до моргів прийматимуть лише на підставі документів які видаватиме слідчий. Крім того, в парламент внесено законопроект щодо скасування поправок Лозового, його мають розглянути в найближчі дні. Ще один шлях виходу – надати статус юридичної особи відділенням поліції, але знов таки це не робиться за один день і займе чималий проміжок часу.
 
Основними змінами в законодавстві суддя назвав зміни в територіальності подання клопотань; надано можливість оскаржити підозру що зараз неможливо; всі експертизи призначатимуться суддею.

 
Трохи інший погляд на реформу у судмедекспертів. 
 
- В результаті цих змін в законодавстві не збільшиться,  а зменшиться кількість судово-медичних експертиз. – вказав Ігор Потапенко, начальник Чернігівського обласного бюро судово-медичних експертиз. – На сьогодні їх дещо більше ніж потрібно, кримінальних справ відкривається справ менше ніж ми проводимо розтинів. 
 
Причин у цього кілька. За словами експерта сьогодні судово-медичній експертизі підлягають як трупи що мають явні ознаки злочину, насилля, так і ті, де цього немає.
 
- Часто ми проводимо розтини тоді, коли люди не можуть отримати свідоцтво про смерть щоб поховати своїх рідних. – говорить Ігор Потапенко. - Якщо людина мала захворювання, смерть була передбачувана, але люди не зверталися до терапевта, сімейного лікаря, лікар не спостерігав протягом останніх двох місяців – у нього не має підстав виписувати свідоцтво. Тому проводились експертизи. Якби люди спостерігалися – таких питань би не виникало.

Зі змінами тепер слідчі, дільничні мають довести в суді, що потрібно проведення судово-медичої експертизи. У тих же випадках коли немає підстав підозрювати злочин немає ознак злочину, будуть видаватися акти які дадуть можливість лікарям виписувати довідки про смерть.
 
Що ж стосується територіальності, про яку говорив суддя, то для експертів все простіше:
 
- Територіальність не містить під собою великих складнощів. Коли настільки розвинута мережа інтернет, немає жодних перешкод в отриманні дозволів, постанов які можна пересилати і отримувати за долі секунди. Треба лише змінити своє ставлення, що потрібен виключно папірець. Ми ще до реформи так робили: співпрацюємо з місцевою прокуратурою, з ріпкинським куликівським, городянськими районами, коли відразу пересилаємо документи в електронному вигляді, а згодом письмове підтвердження. Для цього потрібні лише вольові рішення.

Пояснив Ігор Потапенко і ситуацію довкола прийому тіл померлих до моргу: 
 
- Такого щоб не приймати тіло покійного в морг без постанови слідчого або прокуратури у нас немає. Ми приймаємо всіх. Потрібно перш за все бути людяними – не можуть люди чекати з тілом біля слідчого, прокурора чи тепер Новозаводського суду, доки слідчий отримає постанову. Тому для цього є просто направлення в морг, потрібне для ідентифікації померлого. Ці всі питання є тимчасовими і я не бачу жодних проблем щоб всі ці питання були вирішені.

За словами керівника бюро в Чернігівській області за рік проводиться близько 3 тисяч судово-медичних експертиз, в самому Чернігові – приблизно 1200. Реально ж проводити їх варто, по всій області, приблизно у 1000 випадків, тобто в третині від нинішнього обсягу. Зміни в законодавстві допоможуть вирішити цю проблему. Коли є підозра що скоєно злочин – слідчий буде подавати документи до суду для проведення судово-медичної експертизи. Коли ж таких підстав немає – наприклад людина померла від невиліковної хвороби, але не вдома чи не лікувалася і лікар не може дати довідку про смерть – тоді за зверненням поліції проводитиметься обстеження і видаватиметься акт без призначення судом експертиз.
 
- Я вважаю, що всі розмови стосовно змін через короткий перехідний період. Просто не було достатньої кількості роз’яснень. Сама судова реформа теж є великим об’ємним процесом і коли систему не змінювали десятиліттями, реформувати її за кілька років без таких випадків неможливо. Я не бачу причин для паніки. Будуть деякі непорозуміння, але вони не матимуть масштабних розмірів. За кілька тижнів, я так вважаю, про цю проблему вже ніхто не згадуватиме.
 
Джерело: Gorod.cn.ua